Den store guide – sådan vælger du den rette jagtjakke

jagtgevær

info-billede

Når du går på jagt, er det vigtigt, at du har den rette beklædning, herunder en jagtjakke, der passer til dig og den jagtform, du dyrker. En jagt skal være en dejlig og spændende oplevelse med masser af smuk natur – og et dyr eller to i sigtekornet.

Det sidste, du har lyst til, mens du er på jagt, er derfor at skulle tænke på og lade dig distrahere af, at du fryser, sveder, er våd eller kold. Og derudover skal din jagtjakke selvfølgelig være behagelig at have på, så du har fuld bevægelsesfrihed. Nedenfor får du derfor et par gode tips til, hvordan du vælger den jagtjakke, der fungerer bedst til dig.

Valg af materiale til jagt

Du kan i dag få jagtjakker i et væld af materialer og i forskellige prisklasser. Du får her en lille hurtig oversigt. Når du har gjort dig dine overvejelser og ved, hvad du skal have fat i, kan du evt. tage et kig på et godt udvalg af jagtjakker her: https://friluft.dk/jagt/toej/jakker.

Gore-Tex eller TLLG

Hvis vi starter med de mere eksklusive jagtjakker, er de typisk lavet i oilskin eller kraftigt tekstil med en membran af Gore-Tex. Det er et vandafvisende tekstilmateriale, der tillader huden at ånde, samtidig med at det er 100% vind- og vandtæt. Du kan også finde jagtjakker i Technical Light Loden Garment, som er et kraftigt uld-lignende stof med mange af de samme egenskaber som naturuld.

De er typisk dyrere end jagtjakker lavet i f.eks. nylon, men er til gengæld yderst holdbare og klassiske i snit såvel som pasform. Jakker i Loden-Garment har desuden den fordel, at de er så godt som lydløse og derfor velegnet til f.eks. pürsch-jagt. Disse mere eksklusive jakker er for dig, der går efter den bedste kvalitet – i denne kategori finder du ligeledes jagtjakker i oilskin og læder.

Nylon og polyester

Der er her typisk tale om lettere og mere fleksible jagtjakker. Jakkerne i nylonmateriale findes i alle prisklasser – og kan bruges enten som overtræksjakker i stil med regntøj eller som lækre og behagelige windbreakers.

Et godt valg – om end ikke et billigt valg – hvis du skal på jagt i koldere egne, vil desuden være de såkaldte ”heat-jakker”, der er udstyret med indbyggede termostatstyrede varmelegemer – optimalt til jagt i koldt vejr og til anstandsjagt.

En jakke du kan bevæge dig i

Under en jagt skal du kunne bevæge dig frit. Vælger du jagtjakker i stretch-materiale, får du en jakke der følger dig, så du kan bevæge dig uhindret. Stretch fås i forskellige grader med 4-vejs stretch som det materiale, der kan give sig mest – i alle retninger.

Er du ikke til stretch, må du være ekstra omhyggelig med hensyn til pasform – jakken skal hverken være for stor eller lille, og det kan være en god idé at kigge efter dame- eller herremodeller frem for unisex-modeller, hvis du er bange for at få problemer med pasformen.

Kend de 3 beklædningslag

Når du skal klæde dig på til jagt – og til andre outdoor-aktiviteter – er det vigtigt, at du kender til principperne om de tre beklædningslag, hvis du vil være sikker på at være behageligt varm og tør hele dagen.

De tre lag består kort fortalt af et baselayer – typisk en bluse og bukser inderst – gerne lavet i merinould eller et andet åndbart og svedtransporterende materiale. Andet og tredje lag er tøj, du kan tage af og på efter behov. Mellemlaget skal gerne være varmegivende og åndbart, mens det yderste lag skal være vindtæt og vandafvisende, som en skaljakke eller en foret jakke med en god membran.

Til koldt vejr og jagt i vores nordiske nabolande vil en jagtjakke til vinterbrug være den mest brugbare. Gå her efter en jagtjakke med en god vattering eller dun som fyld – og dermed har du en jagtjakke, der nok skal holde dig varm, også selvom du sidder stille i flere timer og venter på byttet.

Lidt om vandsøjletryk og åndbarhed

Når du skal finde den jagtjakke, der passer bedst til dig og dit outdoor-liv, er det ligeledes vigtigt, at du ser lidt på, hvor vandtæt og hvor åndbar jakken er. Hvis du skal kunne være ude i alt slags vejr, tage uhindret på andejagt eller sidde på anstandsjagt, selv om det står ned i stride strømme, da skal du have en jakke med et højt vandsøjletryk – jo højere tryk, jo mere vand holder den ude. Her behøver du ikke tænke så meget i åndbarhed.

Skal du derimod på jagt, hvor du skal gå meget, over store afstande og i varierende terræn, da kan du med fordel gå efter en jagtjakke med en stor åndbarhed, så du kan komme af med varmen – og i stedet have et regnslag eller en regnjakke med i oppakningen, så du kan tage et vandtæt lag på, hvis det bliver nødvendigt.

Scroll to Top