Paracord til friluftslivet

Hvor ofte har du ikke befundet dig i naturen og tænkt, at du godt kunne have brugt en fiskesnøre, en vejviser, en båltænder eller en sytråd? Paracords er svaret på alle dine friluftsbønner. Hvis du skal have ét stykke grej, der dækker stort set alle dine praktiske formål i naturen, er det en god faldskærmsline.

Her finder du en oversigt over gode bud på faldskærmssnor, du bør overveje at pakke i din taske, næste gang du drager ud på tur.

paracord

Hvad er paracords?

Paracords er egentligt faldskærmssnor, der anvendes af militærstyrker verden over til bådfaldskærme, men også mere praktiske formål. Ordet er sammensat af det engelske ’parachute’, der betyder faldskærm, og ’cord’ der betyder snor.

De mangefarvede faldskærmsliner har en hel del praktiske anvendelsesformer, der ikke involverer en faldskærm, fordi den robuste fletning af nylon ofte har en enorm brydstyrke, der kan holde til et menneske. Paracords er derfor især velegnede for dig, der elsker friluftslivet og for eksempel tager på overlevelsesture i naturen, nyder at gå på jagt eller bruger timevis på at fiske i det fri.

Nogle af de mest hyppige anvendelsesmetoder er til at afmærke spor, når du vandrer i skoven og vil være sikker på, at du ikke farer vild. Du kan også bruge det til at reparere genstande, du har med på din vej. Paracords kan bruges til at fiske med, sy tekstiler sammen i tilfælde af skader og kan ligeledes anvendes til at stoppe blødninger. Du kan endda optrevle rebet og bruge det som tandtråd, så det er altså kun fantasien, der sætter grænser.

Med andre ord er paracords af god kvalitet en nødvendighed for ethvert friluftsmenneske. Det skal dog ikke stoppe dig fra at få glæde af denne guide og faldskærmsliner helt generelt, da deres suveræne brudstyrke og mangesidede formål også kan være til gavn for en handyman eller -kvinde eller dig, der bare godt kan lide at campere.

Mil-Tec Commando reb – 15 meter

Hvis du mangler et godt all-round paracord, er dette et af de bedste til prisen på markedet. Denne militærdesignede faldskærmsline kommer i tre tykkelser, 5 mm, 7 mm og 9 mm. Ligeledes kan du vælge mellem tre forskellige farver, der er inspireret af terrænet omkring dig, afhængigt af hvilken type af natur du befinder dig i: Sort, militærgrøn eller sandfarvet.

På grund af sit farvevalg er dette reb ikke det bedste til at afmærke spor, når du vandrer gennem terræn. Det er til gengæld diskret og fordelagtigt for dig, der eksempelvis går på jagt eller fisker og har brug for ikke at vække opsigt.

Nogle af de paracords, der i denne artikel bliver anmeldt, er velegnede til klatring, men dette er ikke en af dem. Dog er rebet med sin brudstyrke på 100 – 380 kg, afhængigt af hvilken tykkelse du vælger, perfekt til diverse arbejdsformål i det fri.

Du kan bruge rebet, som det er, eller optrevle trådende enkeltvis og benytte dem til syning, binding af grene, tilføjelser til dit overlevelsesarmbånd, eller til at reparere vigtige genstande, som du har med dig på din vej.

Tasmanian Tiger Reepschnuur – 20 meter

Tasmanian Tiger er kendt for at fremstille tysk militærudstyr af international anerkendt kvalitet. På trods af, at mærket primært er kendt for sine forskellige militærtasker, er denne paracord et godt bud på et must-have.

Paracorden er fremstillet i nylon og vejer 135 gram. Produktet er 20 meter langt og er derfor en god investering for dig, der ønsker at lave et engangskøb med mange formål, hvor der er reb til lang tid.

På trods af den suveræne og tætvævede militærkvalitet, er dette produkt, ligesom Mil-Tecs Commando reb, heller ikke godkendt til klatring, men er til gengæld oplagt til fæstning af oppakning og opsætning af lejrområde. Disse faldskærmsliner kommer også i militærfarver, olivengrøn og sort, der sikrer dig camouflage i naturen ved jagt.

UST – ParaTinder Utility Cord – 9 m

Dette produkt er meget mere end blot en faldskærmsline. Inde i paracorden er nemlig en antændelig optændingstråd, der gør faldskærmslinen brugbar til at tænde ild med. Det kan være livsredende i naturen. Tråden kan antændes med enhver form for ild. Ilden er kraftig nok til at optænde brænde, som du samler i naturen. Det er derfor heller intet problem at lave mad over bål med denne line.

UTS ParaTinder Utility er fremstillet af det meget robuste 550 paracord, der sikrer dig holdbar brug. Du kan også optrevle paracorden og anvende fremstille en fiskeline eller bruge den som sytråd.

Foruden den praktiske optændningsfunktion, kommer ParaTinder Utility fra UST i en rød og meget genkendelig farve, der er let at få øje på i naturen. Derfor er denne faldskærmsline også oplagt at bruge som vejviser i naturen eller til at sætte telt op med, hvis du vil være sikker på, at du ikke falder over bardunerne.

Paracorden kommer i en kompakt indpakning, der får linens 9 meter til at føles som ingenting. Den er lige til at putte i rygsækken.

Lesovik Niti tarpline

Hvor mange af de andre paracords i denne anmeldelse udelukkende er faldskærmslinen, får du med Lesovik Niti et smart og funktionelt sæt, der kan det hele og kommer med fire guylines. Selve paracorden er i den tungere ende med sine 80 gram, men robustheden er også herefter. Linen er fremstillet af flettet polyester med acetale konstruktionsplasts strammere, der holder din konstruktion på plads uanset vind og vejr.

Sættet kommer desuden med justerbare snore og barduner, så du hurtigt kan opsætte et telt eller en tarp i ethvert terræn og uanset vejrforholdene. Sættet er blandt andet kompatibelt med en GROZA 2 tarp, men kan opsættes med de fleste typer af tarp. Hvis ikke du vil bruge det til en tarp i det fri, kan du også bruge det til opsætning af et almindeligt telt eller fortelt, hvis du foretrækker en mere magelig nats søvn i en campingvogn.

Lesovik Niti er en god rejsemakker til dig, der nyder at sove udendørs. Sættet er enkelt at bruge og kræver ikke forudgående kendskab til opsætning af faldskærmsliner. Skulle du alligevel rende ind i problemer, medfølger der en manual.

EXPED Reflective Dyneema teltsnor – 15 meter

Med en trækstyrke på 200 kilo er denne paracord fem gange stærkere end nylon og 15 gange stærkere end stål.

På trods af sin styrke, har denne line en enorm fleksibilitet, der stadig lader den være anvendelig til fastbinding samt opsætning af lejr. Med sin sorte ydersnor er den let at se i dagslys, og egner sig særligt godt til at bruge i mørke. For ekstra sikkerhed er der tilmed syet reflektive tråde ind i Dyneema, så du kan se din paracord i natten, hvilket skiller denne line ud fra mange af de andre i denne anmeldelse.

Med en vægt på kun 40 gram for 15 meter, er Dyneema utrolig let at rejse med. På grund af sin lette vægt kan denne paracord også flyde og er resistent overfor fugtighed, hvorfor denne faldskærmsline er perfekt til dig, der opholder sig i fugtigt terræn eller opholder sig i vand. Den kan også flyde ovenpå vandet. Teltsnoren har en trækstyrke på 140 kg og måler 2 mm i omkreds og fanges derfor knapt ved stærkt vind. Det hjælper med at sikre dit telt eller dine redskaber ikke rykkes fri fra deres baduner og optøjning.

Dyneema er desuden fremstillet af statisk højteknologiske fibre, der ikke strækker sig ved stærk blæst. Denne faldskærmsline er derfor optimal til blandt andet teltopsætning samt at fastbinde oppakning under transport eller i ly for natten.

DMM tilbehørsline 2mm

Ethvert kit har brug for mindre faldskærmsliner på 2 mm og faldskærmsliner på 3mm. Virksomheden DMM specialiserer i udstyr til klatring og står bag en hel serie af accessory cords, tilbehørsliner, du bestemt burde have i din friluftstaske.

De små faldskærmsliner er kodet, så hver størrelse har sin egen farve. Sådan kan du nemt adskille dem fra hinanden, uden du behøver tømme din taske.

Denne faldskærmsline på 2 mm er blå med en grå midte. Den er også den letteste i DMMs accessory cord serie med en kampvægt på blot 2.1 gram per meter, men det betyder altså ikke, at faldskærmslinen er mindre robust. Den har nemlig en styrke på 0.5 kilonewton, som svarer til en belastningsvægt på 50 kg. Du får 100 meter ad gangen.

DMM tilbehørsline 3mm

Også denne faldskærmssnor på 3mm er uundværlig, så anmeldelserne af disse DMM accessory cords skal ikke udelukke hinanden. Du vil sandsynligvis få brug for flere forskellige størrelser til forskellige formål. Bemærk dog, at accessory cords med så lille en omkreds er bedst egnet til mindre opgaver. Brudstyrken er eksempelvis ikke velegnet til klatring.

Denne statiske nylonrebssnor er ikke designet til klatring, som de større modeller i serien fra DMM, men egner sig til mange formål og udendørsaktiviteter. Faldskærmslinen på 3 mm kommer i en mørk indigo flettet med grå og er lidt tungere med sine 6 gram per meter. Også denne kommer i en rulle på 100 meter ad gangen.

Fordi denne tilbehørsline er lidt større end sin mindre forgænger, er dens kraftværdi ligeledes herefter. DMM faldskærmlinen på 3 mm har en kraftværdi på 1 kilonewton, svarende til en belastningsværdi på 100 kg.

DMM tilbehørsline 4mm

Som de to andre tilbehørsliner, du finder ovenfor denne, hører denne paracord line til de mindre i afdelingen og er nogle af de mindste tilbehørsliner, DMM producerer. Denne faldskærmsline på 4mm er velegnet til at løse diverse småopgaver, du får brug for, når du er på farten. Den kommer i en letgenkendelig lilla og grå farve og er, som de andre reb i serien, ligeledes flettet i statisk nylon, der sikrer dig imponerende styrke for så lille en størrelse.

Brudstyrken er for denne model på 4mm hele 4 kN, svarende til 400 kg. På trods af sin styrke anbefales en så lille paracord ikke til klatring, men til gengæld er denne accessory cord stærk nok til at binde større grene og materialer sammen til eksempelvis et shelter.

Denne line vejer 10 gram per meter.

DMM tilbehørsline 5mm

Hvor de tre foregående accessory cords var mindre af tykkelse, er denne på 5 mm enormt stærk af sin størrelse. Med en brudstyrke på lidt over 600 kg, 6 kilonewton, kan du, i modsætningen til de to tidligere tilbehørsliner fra DMM, godt bruge denne til klatring – Også med en stor oppakning på ryggen. Du spænder den ganske enkelt blot fast i en siddesele og støtter dine fødder på en længere løkke.

Rebet her er særligt velegnet til prusik-klynger eller kleimheist. Sidstnævnte er nemmere at komme op af, og anbefales derfor, hvis du er nybegynder til klatring. Hvis du vælger at benytte dig af prusikklynger, skal du være opmærksom på, at din paracord skal have en diameter halvt så stor som det reb, du klatrer på. Så hvis du klatrer på et 10 mm klatrereb, kan du for eksempel bruge denne 5mm paracord. Det anbefales af sikkerhedsårsager kun at bruge knuder til klatring, der er minimum 8 cm lange.

Denne paracord kommer også i stærkt synlige farver, orange og grå, der er lette at spotte i tasken eller ude i det fri.

DMM tilbehørsline 6mm

Denne faldskærmsline på 6 mm er perfekt til klatring, præcis som den mindre model på 5 mm. Dog får du en helt anden styrke i dette nylonflettede reb, der har en brudstyrke på 800 kg, svarende til 8 kilonewton. Farven på denne line er orange og grå og har en vægt på 25 gram per meter.

Denne størrelse faldskærmsline er perfekt til klatring og knudebinding.

Ved at vælge en faldskærmsline fra DMM sikrer du dig, foruden et reb af høj kvalitet, også et reb, der er godkendt af europæiske godkendelsesmyndigheder for sikkerhed. Alle DMMs produkter er certificerede i henhold til ISO 9001. Det er din garanti for god kvalitet, sikkerhed og brugsglæde.

Vær dog opmærksom på, at på trods af produktets sikkerhedsgodkendelse, skal du stadigvæk sørge for, at produktet bruges i samhørighed med andre CE-godkendte produkter.

DMM tilbehørsline 7mm

Hvis du har brug for en paracord, der for alvor kan trække fra land, er det denne størrelse, du skal op i. Ikke nok med, at omkredsen på rebet er betydeligt større end forgængerne, så er styrken også herefter, nemlig på intet mindre end 1.4 tons.

Det gør denne størrelse af reb velegnet til blandt andet rekreativ klatring med topsikring og abreilanker, der blandt andet kan fastgøres på klippefyldt natur eller på sne og is. Det tætflettede nylon gør faldskærmslinen modstandsdygtig i ethvert slags vejr.

DMMs paracords er godkendte til brug i temperaturer, der rangerer fra -35 grader og helt op til +55 grader. Temperaturerne er beregnet på tørt terræn, så tag forbehold herefter, såfremt du har i sinde at anvende tilbehørslinerne i mere fugtige terræn. Dog er de flettet så tæt, at der ikke burde trænge fugt ind mellem snorene. Rebet kommer i en letgenkendelig farve, der er flettet med DMMs karakteristiske grå nylon.

DMM tilbehørsline 8mm

Denne paracord fra DMM er den største på markedet, og derfor naturligvis også den stærkeste. Faktisk er det en af de stærkeste på markedet overhovedet på faldskærmsliner på 8 mm. Denne paracord har en meget imponerende brudstyrke på 1.6 tons og vejer 41 gram per meter paracord.

Denne faldskærmsline fra DMM er ligeledes velegnet til klatring, som faldskærmslinen på 7mm, men egner sig også til nedfiring af mandskab eller tungt gods. Du kan også benytte denne paracord til rappelling. Rebet er grønt og gråt, og er ligesom sine mindre forgængere flettet i robust nylon.

Der er desuden en garanteret levetid på 6 år for alle DMMs paracords, såfremt produktet er blevet opbevaret ordentligt og forsvarligt. Det anbefales ikke at bruge faldskærmsliner, der er over 10 år gamle, da det kan være en risiko mod sikkerheden. Det betyder blandt andet, at paracords skal holdes væk fra eksempelvis syre, rengøringsmidler og olier for at opretholde sin stærke kvalitet og lange levetid.

Mil-Tec Commandoreb på rulle

Tidligere i anmeldelsen nævnte vi Til-Tecs Commando paracord snor på 15 meter, men her får du altså en hel rulle. Tykkelserne på rebet er dog de samme, hvad enten du vælger at købe Mil-Tec Commando som almindelig paracord eller pakket på rulle. Rullen er god til dig, der skal udspænde paracord over et større område. Det kan være når du sætter lejr for natten, eller når du vil afmarkere dit jagtområde.

Rullen er naturligvis mere voluminøs at have med sig på turen, men rebtromblen kommer med et praktisk hul gennem sig. Det betyder, at du med paracorden kan lave et knob og spænde Mil-Tec commandorebet fast på din taske eller dit transportmiddel. Så ved du altid, hvor du kan finde din faldskærmsline. Det er et uundværligt stykke feltgrej og særligt velegnet på længere udendørsture.

Brudstyrken er den samme, om du vælger denne faldskærmsline på rulle eller ej, 100 – 380 kg afhængigt af størrelsen, men dette reb må altså stadigvæk ikke anvendes til klatring. Ligeledes er farveudvalget det samme. Faldskærmslinen på 5 mm har en brudstyrke på 100 kg, faldskærmslinen på 7 mm har en brudstyrke på 250 kg og slutteligt har den største line en brudstyrke på 380 kg.

Scroll to Top