Snittekniv

snittekniv - børn snitter træAlle som tager på udflugter i naturen og elsker livet udendørs ved, at en snittekniv er et af de vigtigste værktøjer at have med sig.

En god snittekniv kan bruges både til praktiske gøremål på en outdoor ekspedition, til jagt, til fiskeri, og til kreative stunder med træstykker og tidsfordriv.

Det er dog altid en god idé at sætte sig godt ind i, hvilke knive der passer til de aktiviteter, man kan lide at lave, og derefter finde lige præcis den eller de knive, der bare ligger perfekt i hånden og giver de bedste forudsætninger til at hjælpe dig i dit næste outdoorprojekt.

Her har vi samlet en lille guide over nogle forskellige knive, der passer til forskellige behov og udfoldelser, og har også samlet et par eksempler på gode snitteknive til de mindste deltagere på turen.

Morakniv Woodcarving Knife 120

Den svenske producent Morakniv har en lang tradition med at fremstille flotte, holdbare og anvendelige knive. Faktisk har de produceret knive til arbejde, håndværk og outdoor lige siden 1891.

Denne snittekniv fra Morakniv er fremstillet i lyst, oliebehandlet birketræ og vejer 200 gram. Selve bladet er fremstillet i lamineret stål, som er slidstærkt og holdbart, og det har ikke tendens til at ruste. Det betyder, at du her får en god og stabil kniv, som du kan have med dig – også i regnvejr.

Det skarpe og spidsede blad gør kniven nem at arbejde med, og gør den ideel både til de grovere strøg og til de finere detaljer, du måtte ønske at lave i træet.

Denne flotte snittekniv fra Morakniv leveres i en flot gaveæske med en snittet Dala-hest. Mange Dala-heste er traditionelt blevet snittet med lige præcis denne type kniv, og måske får du inspiration til at prøve at snitte din egen?

Til kniven følger også en skede i polymer – et godt og slidstærkt plastmateriale.

Mål på kniven:

Knivlængde: 165 mm

Bladlængde: 60 mm

Bladtykkelse: 2,7 mm.

Fordele ved Morakniv Woodcarving Knife 120:

God størrelse og behageligt skaft

Ideel til både grovere snittearbejde og små detaljer

Skede i Polymer medfølger

Kommer i en fin gaveæske (velegnet til gave).

Alt i alt får du med dette kit en rigtig god allround snittekniv, som måske særligt er egnet til begyndere eller nyere entusiaster, men er uden tvivl en snittekniv velegnet til voksne.

Morakniv Woodcarving 162 S

Endnu en rigtig interessant kniv fra svenske Morakniv. Denne snittekniv er udformet med et krogformet blad, som gør den absolut ideel til at snitte små skåle, spiseskeer eller lave flotte detaljer i kreative træfigurer.

Netop derfor bliver denne type kniv også sommetider kaldet en skekniv, hulkniv eller et skejern. Det er en utrolig let kniv på blot 50 gram og er et nærmest uundværligt værktøj til at lave de her helt perfekte udhulinger i træ. Denne type kniv fungerer også som et huljern eller et udhulingsjern og kan lave nogle helt fantastiske mønstre og fordybninger i træfigurer.

Skaftet er fremstillet i lyst træ, og bladet er af rustfrit stål. Den ligger godt i hånden og giver dig god mobilitet til at arbejde med håndleddet og lave de små, buede, perfekte detaljer. Denne Mora skekniv er både en god gave til dig selv og til andre kreative udendørsmennesker.

Mål på kniven:

Knivlængde: 162 mm

Bladlængde: 22 mm

Bladtykkelse: 2,0 mm.

Fordele ved Morakniv Woodcarving 162 S:

Den er ideel til at lave skeer, kopper og skåle

Den er perfekt til kreative projekter

Kniven er lille og let at have med alle vegne

Skaftet er elegant og ligger godt i hånden.

Hvis I for eksempel skal på vandretur i det fri eller på en primitiv campingtur, er denne kniv rigtig god at have med til at kunne lave de andre redskaber og tilbehør, I måtte have brug for undervejs. Det kan for eksempel være kopper eller små skåle til mad i træ.

Morakniv Classic 2/0 kniv – Følgesvenden til jagt og fiskeri

Denne snittekniv fra Morakniv er i sandhed en kniv, der begejstrer. Det er en klassisk snittekniv, som både er elegant og utroligt praktisk. Med sine bare 49 gram er det en virkelig let kniv på trods af sine 170 mm længde i alt.

Skaftet er fremstillet i birketræ og har en god runding, som gør, at kniven ligger godt i hånden. Selve bladet er i kulstofstål, hvilket også er med til at sikre den lave vægt og den nemme håndtering af kniven.

Her er tale om en Mora snittekniv, som virkelig lever op til de forventninger, de fleste garvede outdoorentusiaster måtte have. Den egner sig godt til både jagt og fiskeri, og kommer i en holdbar plastskede, som kan monteres i bæltet, så du altid har kniven inden for rækkevidde.

Mål på kniven:

Knivlængde: 170 mm

Bladlængde: 7,4 cm

Bladtykkelse: 2,5 mm

Fordele ved Morakniv Classic 2/0 kniv:

Blad i kulstofstål gør den utroligt let

Holdbar og anvendelig klassiker

God til jagt og fiskeri

Der medfølger robust skede.

Denne kniv fra Mora udgør således en pålidelig følgesvend til mange forskellige aktiviteter.

Morakniv Woodcarving 105 - Den lille klassiske snittekniv til voksne

Endnu en gang har Morakniv produceret en rigtig flot og klassisk snittekniv.

Her finder du en kniv, som ser lidt anderledes ud end mange andre. Skaftet er stort i forhold til selve bladet, og der er lagt vægt på at skabe en kniv, som ligger utroligt godt i hånden.

Knivbladet er langt og relativt smalt, og det er lavet til at sikre dig gode forudsætninger for at lave små detaljer i dit snitteprojekt. Det faktum, at bladet både af skarpt og spidst, gør det nemt at lave detaljerne i træet levende – Hvad end du skal snitte værktøj eller små kunstværker og træfigurer på dine udendørs ture.

Skaftet er af oliebehandlet birk og har en tøndeformet udformning, der gør den behagelig at holde på. Den afrundede ende på skaftet gør samtidig, at kniven ikke smutter ud af hånden, selvom du møder kraftig modstand i et strøg.

Til denne flotte kniv medfølger desuden også en skede i polymer, som er et holdbart og slidstærkt plastmateriale. Det er med til at sikre, at din kniv ikke bliver slidt og sløv, når du ikke bruger den, og skeden gør den også mere sikker at rejse med for dig.

Mål på kniven:

Knivlængde: 200 mm

Bladlængde: 82 mm

Bladtykkelse: 2,7 mm.

Fordele ved Morakniv Woodcarving 105:

Et elegant og anderledes design

Udformning af skaftet sikrer godt greb

Bladets spids og skarphed er orienteret mod
detaljer

Skede i Polymer medfølger.

Alt i alt en virkelig flot og æstetisk kniv som de fleste outdoormennesker vil kunne sætte pris på og få stor glæde af til alle de små opgaver.

Morakniv Woodcarving Junior 73/164 PS – Perfekt til de mindste på turen

Her er en snittekniv fra svenske Morakniv, som egner sig rigtig godt til de mindste deltagere på turen. Dette er en juniorudgave af en af Moraknivs mest ikoniske og klassiske snitteknive, og den er derfor ideel til at give junior en autentisk følelse af at have et ordentligt stykke værktøj i hånden.

Den er fremstillet i dimensioner, der passer godt til børnehænder. Det betyder, at bladet er lidt kortere og selve skaftet er mindre, så selv små hænder opnår et godt og sikkert greb om kniven. Desuden er denne flotte kniv produceret med en ekstra beskyttelsesforanstaltning foran pegefingeren – en lille hage af stål som adskiller skaft og blad nedenunder kniven. Det gør, at fingrene ikke smutter hen under bladet under snittearbejdet. På den måde er der større sikkerhed, selv hvis junior stadig er ny og ikke så garvet en snitter endnu.

Skaftet er lavet i oliebehandlet birketræ, og selve bladet er fremstillet i carbon-stål.

Kniven har en fordelagtig vægt på blot 51 gram, hvilket betyder at junior kan snitte løs længe uden at blive træt.

Til denne kniv medfølger desuden også en skede i Polymer, som sikrer at kniven kan pakkes sikkert væk efter brug.

Mål på kniven:

Knivlængde: 170 mm

Bladlængde: 76 mm

Bladtykkelse: 2,5 mm.

Fordele ved Morakniv Woodcarving Junior 73/164 PS:

En rigtig god børnekniv

God sikkerhedsforanstaltning

Elegant og godt design

Skede i polymer medfølger.

Denne flotte og klassiske snittekniv fra Morakniv er en god gaveidé til den mindste outdoorentusiast i familien.

Snitteknive og -sæt til de mindste børn

Når nu vi alligevel er ved de mindste entusiaster, så vil vi her nævne et par smarte og anvendelige snitteknive og -sæt til børn og unge.

Disse udgaver til de yngre, er en god måde at få dem interesseret i udendørs liv og gøre arbejdet sjovt og spændende. Det er altid sjovest for børn, hvis de kan deltage i aktiviteterne på nogenlunde samme vilkår som de voksne.

Corvus snittekniv

Det tyske mærke Corvus har lavet en fin snittekniv med et langt skaft og et lille blad, som er perfekt som en start til de fleste børn. Kniven er dog meget skarp og bør ikke anvendes af børn under 14 år uden en voksen til stede.

Husk altid at instruere børn i sikker brug af kniv, inden du sætter dem i gang.

Med denne kniv medfølger en snitteklods i træ og nogle skabeloner til udskæring af både giraf, elefant og næsehorn. På den måde kan de fleste børn beskæftiges i noget tid og prøve kræfter med kreativitet og leg.

Der følger desuden et etui med, så kniven kan opbevares sikkert før og efter brug.

Corvus mini snittekniv

Til de helt små børn har Corvus fremstillet en snittekniv i miniformat. Her er bladet blot 5 cm langt, og kniven er desuden lavet som en foldekniv, så den er let at pakke sammen og have med uden at være til fare for nogen.

Kniven er nem at styre, da den ikke er så stor, og den passer derfor rigtig godt til små børnehænder. Husk dog altid at have opsyn med børn, når de bruger en kniv – uanset hvor lille den er.

I denne foldekniv findes også en lille LED-pære, som kan aktiveres ved tryk på en knap. Bag på kniven findes morsealfabetet, så børnene kan prøve kræfter med at morse alfabetet med LED-lyset.

Spiegelburg snittesæt

Sidst men ikke mindst, findes der to rigtig sjovt og anvendelige snittesæt til børn af producenten Spiegelburg. Her kan du vælge mellem et snittesæt med en bil eller en båd, og i sættet medfølger således materialer til at snitte en af de to ting. OBS! Der medfølger ikke en snittekniv i nogle af disse sæt.

Snit en bil: I sættet findes en stor blok af træ til at snitte selve bilen og fire mindre blokke af træ til at snitte hjul. Der medfølger desuden to aksler og sandpapir til at fjerne ujævnheder til sidst, samt lim for at samle delene.

Snit en sejlbåd: I dette sæt findes en stor træblok til selve skibet, samt et træstykke og en elastik til at lave en propel. Desuden medfølger en mast, et sejl, en snor og sandpapir til at fjerne ujævnheder.

Dette sæt er sjovt og kreativt, og egner sig godt til børn fra seks år.

Find en kniv i god kvalitet til dig selv, eller forær den i gave

En rigtig god snittekniv er også altid en berigende gave til andre, som nyder livet udendørs.

Engang var en snittekniv bare en kniv, men sådan er det heldigvis ikke længere. Der er særligt kommet meget fokus på, at designet af håndtaget og vægten på kniven har en stor betydning for glæden ved at arbejde med den. Snitteknive kommer således i mange forskellige udgaver nu, og det er blevet lettere at finde lige dén, man skal bruge til det næste projekt.

Vi håber, at du med denne guide har fået god inspiration til at finde en snittekniv til dig selv, eller at du har fået ideer til gaver, der kan glæde både små og store naturelskere og udendørsmennesker.

Fandt du ikke den rette snittekniv her? Så kan du også se udvalget af foldesave eller bushcraft-knive, hvis de skulle passe bedre til dit formål eller du er i tvivl om hvilken type kniv du bør vælge, så kan det være en idé at læse om andre typer knive.

Scroll to Top