Overlevelsesudstyr

Hvis du i længere tid har ønsket at tage på vandretur eller måske endda en hardcore overlevelsestur, er du garanteret klar over, at det er en god idé at have en overlevelsespakke fyldt med en masse survival udstyr med på turen. Det er dog på ingen måde en let sag at finde hoved og hale i de mange survival kits i Danmark. Her er derfor en grundig anmeldelse af de mange forskellige slags samt en overlevelsesudstyrs liste. Så er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at gå på opdagelse i naturen!

Komplette overlevelseskits

Vi vil her på siden anmelde måde komplette overlevelsesudstyrspakker, men også forskelligt udstyr, som også kan være essentielt gear, hvis du selv vil pakke dit overlevelseskit. Vi starter ud med de komplette pakker herunder.

overlevelsesudstyr

Mil-Tec – Survival Kit – komplet overlevelsespakke

Mil-Tec – Survival Kit – komplet overlevelsespakkeDette Mil-Tec Survival Kit er til dig, der kke vil gå ned på overlevelsesudstyr. Dette overlevelseskit indeholder en lille sav, kniv, stålwire, fiskenet, optændingsvat, stearinlys, lappe- og sygrej, blyant, kompas, sikkerhedsnåle, ildstål, spejl, barberblad, salt samt adskillige plastre. Det indeholder altså alt det nødvendige survival gear plus lidt mere.

Survival kittet kommer i en vandtæt og holdbar aluminiumskasse. Kassen vejer ikke særlig meget og er derfor perfekt til lange ure med meget opbakning.

Fordele:

 • Alt det nødvendige overlevelsesudstyr
 • Vejer ikke særlig meget
 • Vandtæt kasse

Ulemper:

 • Kassen kan muligvis fylde en del i en allerede proppet taske.

Mil-Tec – Paracord Survival Kit Large

Mil-Tec - Paracord Survival Kit LargeDette Survival Kit fra Mil-Tec er til dig, som søger et billigt, men komplet sæt. Til bare 129 kroner indeholder sættet blandt andet en karabinhag, et lille blad, en wire sav, et kompas, plastre, sikkerhedsnåle, optændingsmateriale samt ildstarter, en fløjte, et fiskesæt (4 kroge, 2 lod, 2 fiskesnøre) samt en smule sølvpapir.

Selve sættet fylder utroligt lidt, da det er en lille taske, som kan sættes fast i bæltet. Det betyder også, at man let kan få adgang til diverse værktøjer. Som et ekstra plus kan tasken laves om et til et Paracord armbånd samt et 12 meter langt reb.

Fordele:

 • Meget værktøj
 • Billigt
 • Let tilgængeligt.

Ulemper:

 • Ikke vandtæt
 • Muligvis svært at samle tasken

Gerber – Bear Grylls Basic Kit

Gerber – Bear Grylls Basic KitHvis man ønsker at komme ud på en rigtig overlevelsestur, er det oplagt, at man køber et Bear Grylls Kit fra Gerber. Bear Grylls udstyr er kendt for deres gode kvalitet, og manden bag Bear Grylls er kendt for at overleve ude i naturen på meget hårde vilkår. Dette kit kan selvfølgelig hjælpe dig med at gøre det samme! Dette basic kit består af 8 dele: Bear Grylls mini kniv, vandtætte stormtændstikker, bålstarter, optændingsbold, snare, nødfløjte, 3 meter snor og lommebog fra Bear Grylls med anbefalinger.

Hele denne mollevit fås til 399 kroner i en vandtætpose.

Fordele:

 • Indeholder de mest nødvendige ting
 • Vandtæt pose
 • Internationale redningssymboler på bagsiden af posen.

Ulemper:

 • En smule dyr
 • Indeholder for eksempel ikke plastre eller andre førstehjælpsting.

Mil-Tec – Survival Kit i vandtæt pose (lille)

Mil-Tec – Survival Kit i vandtæt pose (lille)Endnu et fint survival kit fra Mil-Tec. Denne specifikke model fås i en vandtætpose til bare 119 kroner. Sættet består af ildstål, optændingsvat, stearinlys, nødfløjte, spejl (så man kan signalere), et multi-tool, wire sav, stål-wire, fiskegrej samt madding, gaffatape, blyant og vandtæt papir, mini-kompas og sidst, men ikke mindst, overlevelsesinstruktioner. Sættet er altså egnet til en nybegynder, som ikke har planlagt at være væk i lang tid.

Fordele:

 • Det mest basale overlevelsesudstyr
 • Billigt
 • Vandtæt

Ulemper:

 • Intet førstehjælpsudstyr.

RFX+CARE OutdoorRFX+CARE Outdoor – Multisport Vandtæt førstehjælpstaske

Dette er – som navnet antyder - mere et førstehjælpssæt end et overlevelsessæt. Det består af handsker, renseservietter, tør gennemsigtig film, stærk tape, lukning
til bandage, plastre, aloe vera creme, tørservietter, sportbandage, trans. plastre, injektionsnål. Så hvis man er bange for at komme ud for et uheld eller bare vil være på den sikre side, bør man have denne førstehjælpstaske i mente.

Fordele:

 • Komplet førstehjælpstaske

Ulemper:

 • Ikke et overlevelsessæt som sådan.

Overlevelses armbånd – 6 i 1 funktion

Overlevelses armbånd – 6 i 1 funktionHvis man leder efter noget mere enkelt end alle de tidligere
overlevelsessæt, skal man læse med her. Til bare 49 kroner kan man nemlig få et
såkaldt overlevelsesarmbånd. Dette overlevelsesarmbånd har 5 funktioner udover
at være et armbånd: kompas, fløjte, lille kniv, 3,5 meter nylon line, tændstål.
Det fås desuden i tre farver: sort, armygrøn og mix.

Fordele:

 • Enkelt og småt
 • Billigt

Ulempe:

 • På ingen måde en komplet overlevelsespakke.

Mil-Tec – Survival Kit i vandtæt pose (stor)

Dette produkt er desværre udgået.

Mil-Tec er et meget anerkendt og billigt mærke – og denne store udgave af det vandtætte Survival Kit beviser det. Til bare 199 kroner får man en nødponcho, et termisk tæppe, knæklys, optændingsvat, ildstål, stearinlys, et multitool, en LED lygte, lommelygte, 3-1 nødfløjte, gaffatape, wire-sav, samt et spejl til at signalere med. Så er man altså klar til den helt store overlevelsestur eller nødsituation!

Fordele:

 • Indeholder alt til nødsituationen
 • Vandtæt og let.

Ulemper:

 • Indeholder ikke ting såsom snor og kompas.

Mil-Tec – Grab&Go Emergency Kit (4 person)

Mil-Tec - Grab&Go Emergency Kit til 4 personerHvis man skal på vandretur sammen med andre, er dette kit genialt. Det såkaldte Grab&Go kit er lavet specifikt til diverse uheld på en tur. Derfor indeholder det en radio med lampe, tændstikker som er både vind- og vandtætte, nødponcho med tilhørende hætte, termisk tæppe, multi-tool med hele 11 funktioner, 5-i-1 fløjte, flasker, knæklys, sikkerhedsvest, blyant, ice scratch, notesblok, andrensningstabletter, samt et kortspil til de lange ensomme aftener.

Fordele:

 • Indeholder praktisk talt alt, hvis man skulle komme ud for et uheld.

Ulemper:

 • Meget dyrt ift. andre modeller på markedet.

Nødvendige ting i overlevelsesudstyrspakken

Hvis du gerne vil lave din egen overlevelsespakke, er det bestemt også en mulighed.

Hvis det er tilfældet, kan du helt selv bestemme, hvad du skal have med – men det kan godt blive svært at holde styr på de mange ting. Her er derfor en masse eksempler på hvilket udstyr et overlevelseskit bør indeholde!

LED LENSER – P7QC Lygte

LED LENSER – P7QC LygteNår man skal ud i naturen, er det oplagt, at man også har en form for lygte med. Denne P7QC Lygte er et godt bud på, hvilken lygte man skal købe. Den har fire lysfarver – grønt, blåt, hvidt og rødt. Farven kan ændres, mens lygten er tændt ved at dreje på den. Lygten kører på batterier og kan være tændt i cirka 25 timer. Desuden følger der en bæltetaske, håndledsrem samt batterier med. Den er lavet af robust flyaluminium, så den kan holde til det meste.

Den kan desuden også bruges i hverdagen til normale gøremål.

Fordele:

 • Lang batteritid
 • Flere farver
 • God kvalitet
 • Vandtæt i cirka 30 min.

Ulemper:

 • Den høje pris.

Ur

En anden essentiel ting, som man bør pakke, før man tager på tur, er et ur. Det er altid godt at vide tiden, mens man er ude i naturen. Det kan man for eksempel
bruge til bestemme retningen, hvis man også kender solens position. Grejfreak er en webshop, hvor man kan købe militær-, jagt- og udendørsudstyr i alle
former. Heriblandt tilbyder de en masse forskellige ure med forskellige fordele og funktioner. For eksempel kan man få nogle såkaldte sportsure. De indeholder
ofte en GPS. Langt de fleste vil kunne tåle alt slags vejr. Det kan for eksempel være utroligt varmt og koldt vejr.

Når man leder efter et ur til vandre- eller overlevelsesture, bør man vælge et ur med GPS. Desuden bør det som minimum være vandafvisende, hvis ikke helt
vandtæt. Der er ikke noget værre end at købe et dyrt ur for bare at falde i vandet og derved ødelægge det. Det er også vigtigt, at uret ikke holder op med
at fungere, hvis det bliver for varmt eller koldt. Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at uret har en lang levetid.

Mange vil også se det som en fordel, hvis der er indbygget skridttæller, træningsprofiler og en alarm. Men det er selvfølgelig op til den enkelte, da det afhænger af,
hvad man vil have ud af sin tur.

» Læs mere om militærure her

Feltrationer og proviant

Feltrationer og proviant er alfa omega at have med på korte såvel som lange ture – man ved nemlig aldrig, hvornår der sker noget, så man ikke når hjem til tiden. Det kan for eksempel være, at man kommer til skade, farer vild eller bliver ramt af noget uvejr, som forsinker en.

Overlevelsesudstyr mad kan fås i mange former. For nogle er det nok bare at have nogle energibarer med. Dette gælder især for korte ture, hvor man er sikker på at få mad. Hvis man derimod skal ud på nogle lange ture, er det en god idé at kigge mere langsigtet på det. Når man skal vælge outdoor mad, er det selvfølgelig vigtigt, at det er noget, som man kan lide. Men vigtigt af alt er faktisk, at det er nemt at lave. Man har nemlig ikke det store køkken ude i naturen.

På grejfreak er der god mulighed for at købe en masse forskelligt mad, som bare kræver lidt vand. Maden varierer, men det kan være måltider såsom suppe og müsli, men det kan altså også være retter såsom chili con carne og pasta carbonara. Der er rigtig meget at vælge imellem, og selvom at det ikke er the real deal, er det bestemt ikke dårligt.

Drikkesystem

Endnu vigtigere end mad er dog vand. Groft sagt kan mennesket cirka klare sig syv dage uden vand – men vejret bærer selvfølgelig en stor rolle. Er det varmt, kan man godt forvente at klare sig i kortere tid. Det er derfor utroligt vigtigt, at man sørger for, at man har adgang til vand, når man begiver sig ud i naturen.

Hvis man gerne vil undgå at slæbe rundt på en drikkedunk, bør man overveje at investere i et drikkesystem. Disse fås i forskellige designs, men det er groft sagt en anden måde at opmagasinere sit vand på. Drikkesystemer er en form for håndfri drikkedunk. Det betyder, at man har adgang til vand under hele ens tur uden, at man behøver bære på en drikkedunk. Det er altså rigtig smart, hvis man skal ud på lange ture, hvor man har brug ens hænder er frie til for eksempel klatring.

Mange af disse drikkesystemer vil også have flere funktioner, som for eksempel at holde vandet koldt eller forhindre bakterievækst.

» Læs om vandrensning her

Kniv

Knive på vandreture eller overlevelsesture kan bruges til mange ting. Man kan bruge knive til at forberede sin aftensmad, skære snore eller grene med. Det er de færreste, som vil tage ud på længere ture uden en kniv. Det er simpelthen bare for vigtigt et overlevelsesudstyr.

Igen har grejfreak et kæmpe udvalg af forskellige knive og dolke, så der er noget til enhver type og situation. Knivene kan fås som helt små. Denne størrelse er nok til små overlevelsesopgaver såsom at skære snore over, men hvis man gerne vil være helt dækket ind, skal man kigge på en lidt større kniv. Denne størrelse kniv kan for eksempel bruges til at flå en fisk med, hvis man har været heldig at fange sådan en.

» Læs om bushcraftknive her

» Læs om snitteknive her

Briller

Briller fås i mange former. Der kan både snakkes om solbriller eller såkaldte goggles, som er svømmebriller. Her vil der i detaljer blive forklaret, hvorfor begge ting kan være vigtige, når man er outdoors.

Solbriller er faktisk noget, som mange pakker, når de skal ud i naturen. Selvom det måske ikke er sommer og varmt, kan solen nemlig godt stadig være meget skarp. Det er vigtigt at beskytte sine øjne mod solen. Desuden hjælper briller også på ikke at få en masse insekter eller støv i øjnene. Det kan nemlig hurtigt blive en lang tur, hvis man skal stoppe hvert kvarter, fordi man har fået en flue i øjet. Så hvad end man skal ud på en lang vandretur med masser af sol eller ud og cykle i en ørken, er det altså en rigtig god idé at investere i et par gode briller, før at man begiver sig afsted.

Goggles er til dig, som skal ud og dykke. Du vil hurtigt opdage, at der ikke er meget i at dykke uden nogle gode svømmebriller. Først og fremmest kan vandet nemlig være meget beskidt, og det er ikke nemt at holde sine øjne åbne under vand uden briller, hvis sandet hvirvler rundt. Hvis du skal ned sydpå, vil du også hurtigt finde ud af, at havet er ekstrem saltet. Det kan gøre rigtigt ondt at dykke uden briller på.

Grejfreak tilbyder solbriller og goggles i alle mulige former. Priserne varierer desuden, så man kan garanteret godt finde en brille, som passer godt til ens formål. Derudover kan man også købe for eksempel brillesnore. Så er man sikker på, at man ikke mister sin brille undervejs.

Førstehjælpstaske

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at man pakker en førstehjælpstaske. Man ved aldrig hvornår uheldet er ude, og det er vigtigt at være forberedt.

Førstehjælpstasken bør som udgangspunkt indeholde plastre, bandage og renseservietter som kan desinficere sår. Hvis man gerne vil have en mere komplet førstehjælpstaske,
skal man kigge efter en taske, som blandt andet indeholder et termometer, en pincet, kuldeposer, gazebind, en saks, sikkerhedsnåle og handsker. Det kan for eksempel også være en god idé, at selve tasken er vandtæt, og at man har vabelplastre med. Egentligt er det bedst at have alt det med, som man kan få brug for, før at man ankommer til et hospital – men det kan godt være svært at regne ud, og det handler derfor om at vælge det, man selv har det bedst med.

Så er du klar til at begive dig af sted!

Efter at have været igennem samtlige anmeldelser af overlevelsespakker og bud på vigtigt overlevelsesudstyr, bør du nu være klar til at begive dig ud. Hvad enten du skal ud og vandre i de norske fjelde eller opleve Sahara ørkenen, har du fået en masse viden med i bagagen. Du bør nu have en god idé, om hvad du skal pakke for at få den bedste tur. Alt der er tilbage at sige nu er: Held og lykke – og god tur!

Scroll to Top