Militærstøvler

Hvad enten du skal vandre, klatre eller udfordre det kuperede terræn på andre måder, så kan en militær støvle give dig den rette støtte, komfort og slidstyrke, der bare holder og holder.

I dag er den klassiske militær støvle både en praktisk form for fodtøj, der kan sørge for at dine fødder har det godt – lige meget hvilket terræn du skal forcere i dem, men det er også blevet et modefænomen, der betyder, at du skal være opmærksom på, hvilken form for støvle du leder efter og hvilken du falder for, når du kigger på nettet.

militærstøvler

Militærstøvler fra Grejfreak

Når du skal finde en støvle, er det vigtigt at du kommer hjem med den helt rigtige model til formålet. Det betyder, at der er en række forskellige ting du med fordel kan tage stilling til inden du begynder at søge, for på den måde at spare både tid og tilfælde af ømme fødder.

Herunder et udvalg fra Grejfreaks holdbare vandre- og “militærstøvler”.

Først, skal det være en let, mellem eller kraftig støvle?

 1. Let: en støvle, der er egnet perfekt til mindre vandreture, hytteture og hverdagsbrug. Den er let og giver en moderat støtte uden at være en reel vandrestøvle.
 2. Mellem: en støvle, der giver lidt mere støtte og kan holde til en længere vandretur eller lette overnatningsture i det fri.
 3. Kraftig: en ’rigtig’ vandrestøvle, der kan holde til vandring i hårdt terræn udenfor stier og befærdede områder. Giver god støtte til længere vandreture med oppakning.

Det er ikke helt så let at inddele støvlerne men det giver alligevel et rigtig godt udgangspunkt, når du skal tage stilling til, hvad du skal kigge efter. Du skal vælge en model, der er rettet mod det hårdeste terræn du forventer at skulle bruge den i, men en allround støvle vil ikke være den optimale løsning til hverken det ene eller det andet.

En kraftig støvle vil være stiv i skaftet og sidde stramt til foden, så det er ikke en behagelig støvle du kan bruge til hverdag eller små ture. På den anden side er den omvendte løsning også langt fra optimal for dine fødder, så i de fleste tilfælde er et par militær støvler ikke nok til alle anledninger.

Det er ikke helt så let at inddele støvlerne men det giver alligevel et rigtig godt udgangspunkt, når du skal tage stilling til, hvad du skal kigge efter. Du skal vælge en model, der er rettet mod det hårdeste terræn du forventer at skulle bruge den i, men en allround støvle vil ikke være den optimale løsning til hverken det ene eller det andet. En kraftig støvle vil være stiv i skaftet og sidde stramt til foden, så det er ikke en behagelig støvle du kan bruge til hverdag eller små ture. På den anden side er den omvendte løsning også langt fra optimal for dine fødder, så i de fleste tilfælde er et par militær støvler ikke nok til alle anledninger.

Militærstøvler fra Army-star

Et andet sted, hvor det er godt at være afklaret er når det kommer til materiale. Læs nærmere om dette under disse udvalgte militærstøvler fra Armystar, som du kan overveje.

 1. Kunststof: fordi det handler om holdbarhed og ikke åndbare materialer, når du skal bruge dine støvler i våde eller sumpede områder er kunststof et rigtig godt valg, fordi det kan holde til at være vådt i længere tid uden at tage skade. Finder du en model med huller langs sålen kan vandet løbe ud og du kan føle, hvor hurtigt støvlen tørrer igen.
 2. Læder: den klassiske ørkenstøvle eller militærstøvle er fremstillet i læder, fordi det er så slidstærkt og kan behandles, så det bliver tæt på vandtæt. Det er dog et materiale, der kræver megen pleje for at opretholde sine egenskaber og ikke revne eller sprække, når de tørrer ud.
 3. Stof eller læder og vandtæt membran: støvlerne er lavet for at kunne præstere optimalt i alle former for terræn og være lette. Den vandtætte membran ligger ofte inderst mens den yderste del af støvlen er lavet af enten stof eller læder, der gør den mere slidstærk og holdbar.
 4. Gummi: der findes både den helt klassiske gummistøvle og en række mere avancerede støvler i gummi og neopren, der er udviklede til at skulle bruges i meget vådt terræn, hvor der ikke er mulighed for at tørre tingene. Du vil dog opleve at dine fødder bliver våde, hvilket er en kæmpe ulempe, fordi det gør dem mere udsatte for sår og vabler.

Militærstøvler – fit

Ligesom det er rigtig at din støvle er lavet af det rigtige materiale og har den rigtige støtte, så er det også vigtigt, at din støvle sidder korrekt på foden, så du ikke får unødige smerter, vabler eller blå negle.

Det er visse steder det er vigtigt, at din støvle sidder til, men andre steder, hvor det er vigtigt, at der er plads til at dine fødder kan hæve lidt op uden at blive klemt, derfor er det alfa og omega, at støvlen sidder perfekt fra første dag.

 1. Hælen: de er ikke noget mere smertefuldt end store vabler på hælen og en støvle, der hele tiden bevæger sig op og ned. Derfor er det yderst vigtigt, at din støvle sidder fast omkring hælen og anklen, så foden ikke kan bevæge sig.
 2. Bredden: støvlerne giver sig ved brug, så selv om fødderne vil hæve op i løbet af en længere vandretur, så er det vigtigt, at der er plads til fødderne uden at de bliver klemt – men er støvlen for bred allerede når du prøver den, så er den for stor!
 3. Spidsen: du må aldrig kunne føle spidsen af dine støvler med tæerne, når du prøver dem! Kan du det, er du helt sikker på at det bliver yderst ubehageligt at have dem på indenfor ganske kort tid og skal du vandre flere dage i træk vil tanken om at skulle tage dem på igen, når først de er kommet af, være ubærlig.
 4. Højden: Skal du vandre længere ture i hårdt terræn, så er en støvle med et højt og stift skaft din bedste beskyttelse mod alvorlige forstuvninger eller brækkede ankler ude i ødemarken. Det er også en god beskyttelse mod bevoksning og dyr, der kan stikke, bide og kradse.

Med det rigtige fit kan dine støvler blive din bedste ven på turen, fordi de holder dig varm, tør og på benene i selv de groveste omgivelser. Men sidder dine støvler ikke som de skal, kan de også blive din værste fjende, fordi hvert eneste skridt bliver tortur hele vejen.

Til slut en anmeldelse af tre meget forskellige former for militær støvler, der kan inspirere og informere dig yderligere om, hvad der er at finde på markedet.

Anmeldelse af: Lowa Zephyr GTX Mid TF Coyote

En rigtig god og robust støvle, der sørger for at holde dig gående i alle former for terræn og vejr. Det er en støvle, der er fremstillet af en kombination af læder og cordura med en vandtæt membran, der er med til at gøre den både vandtæt og åndbar på en gang.

Det er en middelhøj støvle, der giver maksimal støtte til fod og ankel, men alligevel ikke går højt nok op til at være generende i hverdagen.

Du kan bruge Lowa Zephyr støvlen både til vandring og hverdag uden at den føles ubehagelig eller upraktisk.

Overordnet set er det en let til middel støvle, der kan bruges til mindre vandreture og hverdagsbrug, men ikke er robust og højskaftet nok til de lange og hårde ture i groft terræn. Du får en god og middel kraftig støvle, der holder længe, sidder godt på foden og giver dig en god støtte på dine vandreture.

Anmeldelse af: Rothco V-Max Taktisk Letvægts Støvle

En ny generation af militærstøvler, der er opbygget som en løbesko og giver dig en følelse af ikke at have noget på fødderne. Det er en støvle, der egner sig bedst til varme og tørre miljøer, da den ikke har en vandtæt membran.

Alle overflødige detaljer er sparet væk for at kunne holde støvlen så let og hurtigt tørrende som muligt, så skulle du få våde fødder er det lette, åndbare materiale hurtigt tør igen, når du går videre.

Støvlen ligger langt fra den klassiske militær støvle eller vandrestøvle, fordi den er både let og blød. Den giver altså ikke samme støtte og afstivning af ankel og fodled som en stivere støvle, men den er lettere og udviklet til høj aktivitet.

En blød, let og behagelig støvle, der sidder godt på foden og passer perfekt til brug i varmere klima, hvor åndbarhed og lethed er det vigtigste.

Anmeldelse af: Lowa Innox GTX Mid TF Multicam

En klassisk militær støvle, ’if ever I saw one’, som amerikanerne siger, når de er begejstrede for noget og denne støvle er virkelig noget at være begejstret for.

Det er en middelhøj og let støvle, der bare sidder som en drøm på foden og giver en super støtte til trods for det lette og åndbare materiale.

Det er ingen overraskelse, at det er en favorit blandt folk indenfor både militær, vandring og trekking for det er en virkelig god og effektiv støvle. Ud over at være både let og åndbar er støvlen forstærket i hæl og tå, så du får den optimale i alle slags terræn uden at komforten bliver mindre.

Det er en støvle, der er gennemført fra anvendelse til design og ikke skuffer på nogen punkter.

Brug den, når du har brug for den optimale støtte, men ikke vil have en støvle, der er for stiv eller tung. Lad dog ikke det lette og åndbare materiale snyde, for der er tale om en yderst holdbare og slidstærk støvle, der kan holde til alt du kunne finde på at udsætte den for!

Scroll to Top