Stiksikker vest

Det er fredag aften og du har endnu en vagt som dørmand på det lokale diskotek. Den første del af aftenen forløber fint. Ingen slagsmål eller optræk til ballade. Men kort efter midnat ændrer situationen sig pludseligt.

En mand skubber til en af de andre gæster som vælter ned på jorden. Inden du ser dig om, ligger de og ruller rundt nede på gulvet. Du skynder dig at lægge dig imellem, men de to gæster er meget aggressive, og på et tidspunkt sparker den ene dig hårdt i maven.

Kort efter trækker den anden mand en kniv. Situationens alvor går hurtigt op for dig – du har nemlig ikke en stiksikker vest på. Heldigvis kommer flere af dine kolleger dig til undsætning, og slagsmålet bliver hurtigt stoppet.

Som dørmand, vagt eller bodyguard er en stiksikker vest et af dine vigtigste arbejdsredskaber og kan i sidste ende betyde forskellen mellem liv og død. Derfor er det også vigtigt at vælge den rigtige stiksikker vest. Men hvordan gør du det? Hvad skal du være opmærksom på? Og måske endnu vigtigere – hvad skal du undgå?

Det finder du svarene på i denne artikel. Først forklares hvordan du vælger en stiksikker vest og derefter præsenteres forskellige produkter, så du slipper for at skulle bruge en masse tid på søge rundt på internettet for at finde den bedste stiksikker vest.

stiksikker vest

Hvilken stiksikker vest skal du vælge?

Nedenfor finder du et udvalg af de bedste stiksikre veste på markedet. For hver vest er der en kort beskrivelse samt et overblik over fordelene og ulemperne. Alle veste er af god kvalitet, men de adskiller sig på en række centrale punkter, så derfor bør du overveje hvilken der passer bedst til dine ønsker og behov.

Protection Group – stiksikker vest

Her får du en super lækker vest fra Protection Group – en af landets førende forhandlere af stiksikre veste. Vesten er godkendt til NIJ level 1 og kan dermed modstå knivstik med en kraft på 36 joule og en gennemtrængning af knivbladet på 20 mm.

Da den er fremstillet i et svedabsorberende materiale, er den desuden behagelig at have på. For at opnå den optimale luftcirkulation, bør du have en svedabsorberende t-shirt på indenunder.

Denne vest er desuden nem at skjule, hvilket gør den perfekt til vagter, dørmænd og bodyguards. Prismæssigt ligger den i den lave ende af skalaen og er således tilgængelig for de fleste.

Fordele:

 • Godkendt til NIJ level 1
 • Solid og holdbar
 • Svedabsorberende
 • Nem at skjule
 • Fornuftig pris

Ulemper:

 • Ikke velegnet til politi, militær, osv.

Protection Group – skudsikker vest

I modsætning til produktet ovenfor, er der her tale om en skudsikker vest og ikke en stiksikker vest. Derfor egner den sig bedre til fx politifolk end vagter og dørmænd.

Da vesten er fremstillet i Twaron aramid, kan den ikke stoppe slag og spark. Du kan dog tilkøbe traumeplader, som kan monteres foran og bagved, så du opnår et ekstra lag beskyttelse.

Ligesom modellen ovenfor er denne skudsikre vest NIJ godkendt, ligesom den er fremstillet i et svedabsorberende mesh materiale for maksimal komfort. Desuden tilpasser den sig naturligt din krop, så den ikke føles stiv at have på.

Denne vest udmærker sig også ved at benytte den nyeste PCM teknologi, der automatisk sørger for at regulere temperaturen, så du hverken har det for varmt eller for koldt.

Fordele:

 • Skudsikker
 • NIJ godkendt
 • Svedabsorberende
 • Automatisk varme- og kulderegulering
 • Tilpasser sig naturligt din kropstype
 • Passer til både mænd og kvinder

Ulemper:

 • Stopper ikke slag og spark

Protection Group – snitsikker trøje

Her får du en blød og varm trøje i snitsikker kvalitet. I modsætning til en almindelig stik- eller skudsikker vest er den meget fleksibel og har en god bevægelighed.

Den er også væsentligt billigere end en vest, men tilbyder dog ikke den samme grad af beskyttelse – fx kan den ikke modstå slag og spark.

Med det sagt kan den være et godt supplement til en stiksikker vest. De grå områder yder nemlig beskyttelse der hvor en vest ikke gør. Ved at kombinere den med en vest, kan du altså opnå optimal beskyttelse.

Desuden er trøjen åndbar og transporterer altså naturligt sved, varme og bakterier væk fra kroppen, så du har det så behageligt som muligt.

Fordele:

 • Varm og blød
 • God bevægelighed
 • Ligner en almindelig trøje
 • Overkommelig pris

Ulemper:

 • Yder mindre beskyttelse end en stiksikker vest

Tilkøb militær udstyr

Som supplement til en skudsikker vest, kan det være relevant med diverse tilbehør. Det kan du bl.a købe hos Grej Freak. Her finder du fx et stort udvalg af militærudstyr – herunder tasker, bukser, jakker, trøjer og hatte.

Skal ud ud på en længere tur, vil det være en fordel med en militærtaske frem for en backpack, da den indeholder mange rum og lommer. Dette gør det nemt at organisere dit udstyr, så du nemt kan finde det når du skal bruge det.

Militærtøj er er slidstærkt og det er fx muligt at påsætte puder for ekstra beskyttelse. Derudover er der typisk gode lommer til opbevaring af fx mobiltelefon, knive eller magasiner. På den måde har du de vigtigste ting ved hånden.

Protection Group – skudsikker vest

Denne skudsikker vest er NIJ godkendt. Men i modsætning til produkterne ovenfor har den opnået en level 3A certificering – altså det højeste niveau. Derfor yder den maksimal beskyttelse mod skud.

Vær dog opmærksom på at den er fremstillet af Twaron aramid – et blødt materiale der ikke kan modstå slag og spark. Derfor er den primært tiltænkt personer der færdes i skudfarlige miljøer – fx politibetjente.

I modsætning til mange stik- og skudsikre veste er den meget fleksibel og nem at bevæge sig i. Den er også åndbar, nem at skjule og kommer med en 5 års garanti.

Prismæssigt ligger den i den lave ende af skalaen. Den er således overkommelig for de fleste personer.

Fordele:

 • NIJ godkendt – level 3
 • God bevægelighed
 • Svedabsorberende
 • God kvalitet
 • Fornuftig pris
 • 5 års garanti

UIemper:

 • Stopper ikke slag og spark

Protection Group – skud- og stiksikker vest

Denne vet er både skud- og stiksikker og yder derfor maksimal beskyttelse. Den er ideel til vagter og dørmænd, da den beskytter mod slag fra både knytnæver, knuste flasker og slagvåben og stopper knivstik.

Desuden er den nem at skjule, da du uden problemer kan have den på under en t-shirt eller trøje. Den er selvfølgelig også NIJ godkendt og fremstillet i et svedabsorberende materiale for maksimal komfort.

Sammenlignet med nogle af de øvrige modeller er den både dyrere og tungere. Dette skal dog ses i lyset af, at den yder en bedre beskyttelse og kan tage imod både skud, slag og knivstik. Her får du altså maksimal sikkerhed for pengene.

Fordele:

 • Både skud- og stiksikker
 • Nem at skjule
 • Svedabsorberende
 • NIJ godkendt

Ulemper:

 • En smule tungere end de øvrige modeller
 • Prismæssigt i den dyrere ende

Protection Group – stiksikker vest

Her får du en effektiv vest, der beskytter mod både slag, spark og knivstik. Den har en god pasform og tilpasser dig naturligt din krop, så du opnår den ultimative komfort og bevægelighed.

Som de øvrige veste fra Protection Group er den fremstillet i et åndbart mesh materiale, som sørger for at transportere sved væk fra kroppen.

Desuden er det muligt at tilkøbe traumeplader for ekstra beskyttelse. Med traumeplader kan vesten typisk kunne opnå en NIJ level 3 beskyttelse.

Fordele:

 • Beskytter mod blunt force trauma
 • NIJ godkendt
 • Svedabsorberende
 • Mulighed for at montere traumeplader
 • 5 års garanti

Ulemper:

 • Beskytter ikke mod skud

Hvad skal du kigge efter?

Der er flere forskellige faktorer du skal være opmærksomme på, når du skal vælge en stiksikker vest. Først og fremmest skal du sikre dig at den er godkendt. Når det kommer til stiksikre veste, er der to standarder du skal holde øje med – HOSDB (britisk) og NIJ (amerikansk). Så længe vesten er godkendt efter en af disse standarder, ved du at den lever op til en række minimumskrav for kvalitet og sikkerhed.

Begge standarder opererer med 3 niveauer som angiver hvor kraftig vesten er. For HOSDB hedder de KR1, KR2 og KR3. For NIJ angives de blot som level 1, level 2 og level 3. Jo højere et niveau vesten er godkendt til, des større modstand kan den stoppe. Som vagt eller dørmand ved man aldrig hvad man bliver udsat for, så derfor kan det være en fordel at vælge en ekstra kraftig vest.

Udover at være godkendt, skal du også være opmærksom på hvilken type angreb vesten kan modstå. Som udgangspunkt kan en stiksikker vest stoppe knive, men ikke nødvendigvis syle, spark og slag.

Mange glemmer at man kan blive udsat for andet end knivstik. Som vagt eller dørmand er det ikke ualmindeligt at blive udsat for slag fra nævner, knuste flasker eller slagvåben, og derfor vil det være dumt at vælge en vest som udelukkende kan stoppe knivstik.

Når du skal afgøre hvilken type angreb en vest kan stoppe, bør du kigge på det materiale den er lavet af. Som udgangspunkt bør du undgå veste af aramid, Kevlar og polyæthylen, da de er for bløde til at stoppe slag og spark.

Sørg desuden for at vælge en vest, der er fremstillet i et svedabsorberende materiale. Der er ikke noget værre end at føle sig våd og fugtig kort efter at have taget vesten på – især ikke hvis du skal bære den i flere timer. Der findes flere svedabsorberende materialer. De mest gængse er 3D mesh, Coolmax og Outlast.

Du kan også finde gode kampveste på denne side.

Scroll to Top