Dypkoger

dypkogerEn dypkoger er et praktisk redskab at have, når man eksempelvis er ude at vandre. Dypkogeren kan bruges til nemt og hurtigt at koge vand, når du ikke har adgang til et køkken eller dét, der minder om et køkken.

Dypkogeren blev opfundet i 1868 af englænderen Benjamin Waddy Maughan. Han var en maler fra London, som kom på ideen. Herunder viser vi dig nogle af de bedste på markedet samt guider til både brug og valg af dette redskab længere nede.

Sådan virker dypkogeren

Dypkogeren varmer vandet ved at bruge elektricitet, men den kan også bruges ved at blive forbundet til solpaneler. Den er inde i en varmvandscylinder og virker lidt på samme måde som en elkedel til at varme vandet op med. Dypkogeren kan nemt tændes og slukkes, og der er ikke nogen grund til at varme vandet i cylinderen.

Modsat vand, der koges over gaskomfuret, varmer dypkogeren vandet indefra. Det er en stærk elektronisk varme, der går igennem den. Den virker lidt på samme måde som elkedlen, men dypkogeren bruger mere energi.
Man hælder vand i bunden af dypkogeren. I takt med, at vandet koges, vil det stige mod toppen.

Dypkogeren kan gøres billigere, hvis man køber en, der har en timer indstillet. Ellers kan man selv tage tid og holde øje med helt præcist, hvornår den er klar til at blive slukket.

Hvem har brug for en dypkoger?

Nogle familier og hjem har dypkogeren som en slags backup for den almindelige vandkedel. Den er også praktisk at have med, hvis man er på overlevelsestur, og man gerne vil koge noget vand. Det er i det hele taget en god og praktisk ting at have med, hvis man er på skovtur. Det gælder i særligt høj grad om vinteren, hvor varmt vand kan medvirke til at skabe mere varme og bedre energi for den enkelte. Dypkogeren gør, så vandets varme bliver en realitet mere effektivt.

Hvordan virker en dypkoger?

En dypkoger kan anvendes ved, at man tilslutter den til den nødvendige mængde strøm. Når det er gjort, skal man sætte den ned i koppen, kanden eller gryden med vand, der skal koges.

Fordelene ved, at man har en dypkoger

Vi vil her ridse op, hvad fordelene er ved, at man har en dypkoger.

Hvis din dypkoger kan styres med en termostatisk kontrol, vil den automatisk slukke, når du når den temperatur, som du har indstillet den til at være på. Det sikrer, at du som bruger slipper for en masse besvær og gør, at det er langt nemmere for dig som anvender af dypkogeren at bruge den. Det gør, at du ikke hele tiden behøver at holde øje med, hvornår dypkogeren er i mål – den gør det for dig.

Dypkogeren er ikke forbundet til din elkedel. Så det betyder, at hvis din elkedel går i stykker, kan du stadig koge vand fra din dypkoger. Det er altid godt med et sundt alternativ, og det er dypkogeren med til at give. Derfor er der også en del, der har en dypkoger som backup, såfremt elkedlen skulle gå i udu.

Hvis din dypkoger er velisoleret, kan den holde vandet varmt i flere timer – også efter den er slukket. Det står i slående kontrast til de fleste elkedler, som ikke er lige så stærke til at holde på varmen, som dypkogeren er. Det er også praktisk i situationer, hvor man er udenfor og har brug for dypkogeren. Den kan koge vandet, og så ved man, at man stadig har en masse varmt vand at tage af på et senere tidspunkt, hvis det skulle blive nødvendigt.

Dypkogeren kan tidsbegrænses, således at den er billigere, når den ikke anvendes. Det betyder meget for den ikke-bevidste energiperson, som er glemsom med elektriciteten. Det er en god måde at spare penge og selvfølgelig også være mere miljøvenlig på.

De er nemme at bruge: Du skal bare tænde dypkogeren ved at trykke på den, og så går den i gang med at koge vandet. For selv den person, der har allersværest ved elektronik og lignende, er dypkogeren et fantastisk redskab at bruge.

Ulemperne ved at have en dypkoger

Der er også visse ulemper ved, at man bruger en dypkoger. Dem vil vi komme ind på her:

Når man bruger en dypkoger, er det dyrere, end hvis man varmer vandet med gas. Sådan er det selvfølgelig også med en elkedel, men det billigste er ikke desto mindre, at man varmer vand med gas.

De fleste dypkogere koster omtrent fem kroner i timen og bruger tre kilowatt elektricitet.

Det er i de fleste hjem nødvendigt, at man har dypkogeren i gang i en time, før den kan gøre vandet varmt nok. Det betyder, at man i langt de fleste tilfælde vil komme til at bruge omkring 3000 kroner om året.

Nogle varmeingeniører vil anbefale, at du har din dypkoger tændt 24/7. Det er imidlertid en meget dyr fornøjelse, medmindre du har en termostatisk kontrol på dypkogeren.

Hvilken dypkoger egner sig bedst til skovturen?

Der findes et utal af dypkogere, som kan bruges på rejser og lignende. Det er dig og dine behov, der afgør, hvilken model der er bedst. Skal du eksempelvis gå meget langt til fods, er det en god ide at få fingrene i en dypkoger, som fylder og vejer mindst. Det er dog vigtigt, at den stadig kan de basale ting, selvom den ikke vejer meget.

Det vil sige, at den kan koge vandet til din te eller kaffe, til den frysetørrede mad, eller hvilket behov du måtte have. Man kan hurtigt finde dypkogere, der ikke vejer mere end 200 gram. Det er særdeles praktisk, når man er på vandretur i skoven og lignende. Jo mindre, den vejer, jo bedre er det for dig, der er på vandretur.

Det kunne også være en idé at købe et Stanley termokrus, hvis du vil kolde kaffen varm i længere tid.

Dypkogeren fungerer som en slags køkken i naturen. Den står som erstatning for, at man ikke har et køkken derhjemme.

Hvor lang tid holder en dypkoger?

Dypkogeren er kendetegnet ved, at den holder længe. Der er ikke de store problemer, når først man har fået fingrene i en dypkoger. Dypkogeren er notorisk kendt for at holde noget længere end eksempelvis elkedlen. Det gælder også, selvom man har brugt dypkogeren i naturen og anvender den ofte i det fri. Dypkogeren er i stand til at tåle mange ridser og slag. Den vil stadig fungere til perfektion, som den plejer.

Dypkogerne kan i gennemsnit klare helt op til 6000 timers opvarmningstid. Det svarer til 250 dage nonstop, hvor den er brug. Men det er bare gennemsnittet, så der er også en del, der kan holde meget længere end det.

Hvad kan man ellers bruge dypkogeren til?

Der er mange situationer, hvor dypkogeren kan blive brugbar. Det kan være på skituren, hvis man befinder sig udenfor i lang tid. På en skitur er det godt at have en dypkoger, som kan tages i brug, når der er brug for det.

Man kan også have en dypkoger med sig, hvis man er ude at gå en længere tur. Her vil det være nødvendigt med en dypkoger, som kan hjælpe en til at få varmen. Men selv om sommeren kan det være godt at have en dypkoger. Dypkogeren vil kunne fungere som godt redskab til at give en tiltrængt kop te eller måske endda en kop varm kakao.

Man kan også tage en dypkoger med, hvis man er med i et socialt udendørs arrangement. Det kan eksempelvis være, hvis man er en tur i parken med vennerne og gerne vil have en kop varm te eller varm solbærsaft.

Dypkogeren er især anvendelig, når man er ude på at hygge sig. Man kan for eksempel bruge den en sommeraften til at drikke alkohol med vennerne. Det kan ske ved, at man koger vandet og laver saftevand. I saftevandet kan man så hælde en god portion vodka eller rom, således at man for alvor får en god fest.

Fordi dypkogeren i langt de fleste tilfælde ikke vejer særlig meget, er den meget praktisk at have med over det hele.

Slutteligt er det kun en selv, der sætter grænser for, hvad man vil bruge dypkogeren til. Hvis man vil bruge den til at varme mælk med, når man er udenfor, fordi man vil have en autentisk kakao, er det også en mulighed. Og så er der sikkert mange flere muligheder, end vi lige kan komme på.

Scroll to Top