Pas godt på din krop, når du udfører havearbejde

havearbejde

Havearbejde er noget, der deler vandene hos danskerne. Der er nogle danskere, der ikke kan komme i tanke om noget kedeligere end at udføre havearbejde, mens andre nyder at gå og ordne ting og sager i haven. Tilhører du gruppen af danskere, der finder stor glæde og ro i at arbejde i haven, så er du kommet til den rigtige side.

I denne omgang skal det ikke handle om, hvordan man opnår den flotteste haveindretning, eller hvilke blomster der er lettest at holde. Det skal til gengæld handle om at passe godt på sig selv og sin krop, når man beskæftiger sig med havearbejde.

Gør brug af en lugestol

Skal du udføre havearbejde, hvor du har brug for at sidde lavt, men ikke på knæene, vil det være mere end oplagt at bruge en lugestol. En sådan stol kan i princippet bruges både indendørs og udendørs, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at den er meget velegnet til havearbejde.

Ikke nok med, at du sidder bedre på en lugestol end på knæene, kan du også glæde dig over, at du lettere kan komme på benene igen, idet du ikke sidder så langt nede.

Ved at købe en lugestol, der i bund og grund blot er en form for taburet, med roterbare egenskaber vil du kunne skåne både ryg, lænd og knæ.

Køb ergonomiske haveredskaber

Det er korrekt, at havearbejde kan slide rigtig meget på kroppen, men der er faktisk op til flere måder, hvorpå man kan holde det nede på et minimum. Du kan f.eks. gøre klogt i at købe og bruge ergonomiske haveredskaber. Sådanne haveredskaber vil typisk byde på et design, en vægt og en højde, der gør det muligt at betjene dem, uden at man skal bevæge sig ud i nogle unaturlige og usunde kropsstillinger.

Der er også mulighed for at købe andre praktiske ting til haven. Det er f.eks. muligt at skifte den tunge og uhandy parasolfod ud med en mere handy og håndterbar en af slagsen. På den måde kan du let flytte rundt på din parasolfod (og parasol) uden at skulle bruge alt for mange kræfter.

Løft med benene – ikke med ryggen

Man kan næsten ikke undgå at komme til at lave nogle løft, når man arbejder i haven. Det er ikke desto mindre vigtigt, at man formår at løfte rigtigt, så man kan skåne både ryg og lænd. Anbefalingen herfra lyder på at løfte med benene i stedet for med ryggen. Og hvis du vurderer, at genstanden er for tung til, at du kan løfte den, så få hjælp.

Input omkring den gode løfteteknik:

  1. Hold genstanden tæt ind til kroppen (så bliver den lettere at håndtere)
  2. Løft genstanden symmetrisk (for at fordele vægten jævnt)
  3. Hav et godt greb om genstanden
  4. Løft med benene
  5. Stå stabilt på jorden med en vis afstand mellem dine fødder (så du ikke mister balancen)

Brug altid handsker

Det er ikke kun ryggen, lænden og knæene, du skal passe godt på, når du udfører havearbejde. Du skal også passe godt på dine fingre og hænder. I den forbindelse er det oplagt at bruge et par ergonomiske og sikre arbejdshandsker.

Scroll to Top