Regler og love for brug af luftgevær – Det skal du være opmærksom på

luftgevær

At skyde til måls med luftgevær i baghaven kan være en sand fornøjelse i en klasse for sig, men våbenloven kan for uindviede være en jungle. Der findes en række regler og love, som man skal være opmærksom på, hvis man vil anskaffe sig et luftgevær.

Hvad er et luftgevær, og skal man vælge PCP eller fjeder?

Et luftgevær er grundlæggende et gevær, som får sin energi fra luft som energikilde. Der findes grundlæggende tre former for luftgeværer, hvoraf PCP og fjeder er de to mest populære. Når du vil anskaffe dig et luftgevær, bør du overveje, om du vil have PCP eller fjeder:

  • PCP: står for Pre-Charged Pneumatic, hvilket vil sige, at geværet får sin energi fra trykluft, som pumpes i geværets lufttank, inden man skyder. PCP er noget dyrere end fjeder, men til gengæld er de typisk også noget mere kraftige og præcise end fjeder.
  • Fjeder: typisk de billigste luftgeværer man finder på markedet. Fjeder luftgevær er en billig og nem måde at komme i gang, fordi det ikke kræver ekstraudstyr, og fjeder egner sig således til begynderen.

Om man skal vælge PCP eller fjeder kommer grundlæggende an på, hvor mange penge man vil bruge på geværet, og hvilke behov man har. Vil man bare skyde et par gange om året i lidt morskab, og er det ens første gevær, dækker fjeder nok ens behov. Er man lidt mere seriøs omkring det, vil et PCP luftgevær formentlig give mening.

Hvilke regler gælder der for anskaffelse og anvendelse af luftgevær?

Vi har kigget våbenloven igennem, mere specifikt ’Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer’ og ’Bekendtgørelse om våben og ammunition m.v.’, som du kan finde på Retsinformation.dk (https://www.retsinformation.dk/). Der gælder følgende regler for anskaffelse og anvendelse af luftgeværer:

  • Luftgeværer med kaliber på 4,5 mm eller derunder kræver ikke jagttegn
  • Luftgeværer skal anskaffes og må kun anvendes af personer over 18 år
  • Man må ikke skyde efter dyr med luftgeværet (i så fald skal man have jagttegn, og der vil desuden være andre krav til kaliber af geværet).
  • Såfremt man har sikret, at vildfarende hagl ikke kan ramme naboer eller forbipasserende (det kan f.eks. være ved at stille en stor trævæg op bag skydeskiven), må man gerne skyde med geværet i baghaven

Du kan læse meget mere om reglerne for brug af PCP luftgevær på Gevaeret.dk (https://gevaeret.dk/).

Er det tilladt at skyde efter dyr med geværet?

Nej, du må som udgangspunkt ikke skyde efter dyr med luftgeværet uden jagttegn og øvrig jagtret/reguleringsret. Derudover stilles der krav til luftgeværet, før man må bruge det til jagt eller regulering: det skal være kraftfuldt og præcist nok.

Scroll to Top