3 tips til at vælge den rigtige kikkert

Det er blevet in at bevæge sig i naturen, og danskerne er generelt udendørs som aldrig før. Det stiller derfor høje krav til udstyret, som naturligvis skal være i orden, og som de færreste er villige til at gå på kompromis med, da man nødig vil ende i en uheldig situation i det fri med ødelagt grej. Der er en række udstyr, som er en selvfølge, tøj efter vejret og det samme med fodtøjet, det skal være slidstærkt så det kan holde til uventet udfordringer. Derudover findes der et kæmpe udvalg af outdoor-nicheprodukter, som kan være fede at medbringe på ture i det fri, da det kan gøre din oplevelser det bedre.

Et bud på det ekstra som kan optimere dine ture, kunne være en god allround kikkert. Med en kikkert ved hånden får du de optimale vilkår for at udforske naturen, samt få det du ser i det fjerne en anelse tættere på. Når man skal udvælge sin kikkert, er der en række ting man bør tage højde for, sådan at man får den helt rigtige kikkert som matcher ens behov. Vi vil derfor gerne hjælpe dig lidt på vej, så vi har rådført os med Kikkert Shoppen, som har givet os 3 gode tips til hvad de skal være opmærksom på, når du vælger din nye kikkert.

Tip 1 – Forstørrelsen

Det første tip går på forstørrelsen, en kikkert beskrives typisk med f.eks. 10×42, hvilket vil sige 10x forstørrelse og 42mm frontlinsediameter, disse mål påvirker hvad du kan bruge kikkerten til. Det første tip går derfor på forstørrelsen, da forskellige forstørrelser er godt til forskellige formål. En typisk allround kikkert har en forstørrelse på mellem 8x eller 10x. Den mest populære forstørrelse er 10x, da en kikkert med denne forstørrelse vil være god til langt det meste, men samtidig vil kikkerten ikke blive for stor, hvilket vil være at foretrække hvis du skal medbringe den på tur i det fri. Skal du bruge din kikkert til søs, findes der specielle marinekikkerter, her er en mindre forstørrelse på 7x at foretrække, da en kikkert med en højere forstørrelse ikke vil være mulig at holde stille på havet.

Tip 2 – Frontlinsediameteren

Det andet tip går på frontlinsediameteren, som nævnt er det dét andet tal du støder på når du søger efter en kikkert. Frontlinsediameteren er med til at afgøre hvor meget lys der kan komme ind i kikkerten, og hvis du skal bruge din kikkert i skumringstiden, vil en stor frontlinsediameter på f.eks. 50 mm være at foretrække. Er du derimod på udkig efter en lommekikkert vil kikkerten helt naturlig skulle være fysisk lille, og man vil derfor være nødt til at vælge en kikkert med en lille frontlinsediameter på f.eks. 25 mm. Skal du bruge en god allround kikkert til outdoor, vil en kikkert med en frontlinsediameter på eller omkring 42 mm, være en god størrelse. Med en frontlinsediameter på 42 mm går du ikke på kompromis med det gode lysindtag, hvilket er vigtigt hvis du gerne vil skabe gode rammer for et godt syn i en kikkert.

Tip 3 – pris

Der er nogle produkter hvor pris og kvalitet hænger sammen, og kikkerter er et af de produkter hvor dette gør sig gældende. Men da kikkerter kan købes fra 200 – 50.000 kr. kan det være godt at sætte sig et budget inden kikkertjagten går ind. Når vi nu siger pris og kvalitet går hånd i hånd, betyder det ikke du skal op og give 50.000 for en kikkert, du kan sagtens få en rigtig god kikkert i et spiseligt niveau. De største kvalitetsspring sker i de små prisklasser, og vælger du at tage fysisk ud og kigge efter kikkert, og har du mulighed for at kigge i en kikkert til f.eks. 500, 1.200 og 2.000 kr. vil du helt sikkert kunne se en tydelig forskel.

 

Vi håber du er blevet lidt klogere på kikkerter, og at du er klar til at tage ud og finde din nye kikkert. Har du brug for yderligere hjælp, vil vi anbefale dig at henvende dig til en kikkert specialist som Kikkert Shoppen. Kikkert Shoppen er en dansk virksomhed med egen produktion af kikkerter, de har over 30 års erfaring i branchen, og så er de kikkertnørder helt ind til benene, så de kan uden tvivl hjælpe dig med at finde din næste kikkert.

Scroll to Top