Hvilket brændstof er bedst i stormkøkkener?

Mand bag telt
Mange mennesker, der går på vandreture eller camping i naturen, stiller sig selv spørgsmålet – hvilken type udekøkken er egentlig bedst? Der er mange typer stormkøkkener at vælge imellem på markedet.

Men egentlig handler valget for det meste om én ting: hvilken type brændstof skal manvælge? Dette er den største forskel mellem ethvert køkken til camping og udendørs ophold, og så andre alternativer som f.eks. en grill.

Mange forskellige brændstoffer

Der er flere forskellige brændstoffer at vælge imellem. Hver af dem har sine fordele og ulemper. Som med alt andet i verden skal du gå på kompromis på en eller anden måde.

Her er en kort guide til de mest almindelige typer brændstof til udendørs køkkener:

Sprit

Et af de mest almindelige alternativer er en form for sprit. Det kan for eksempel være ethanol, methanol eller en eller anden form for blanding af alkoholer.

En stor del af de populære Trangia stormkøkkener, som mange mennesker køber, er af spritkøkkenvarianten. Enkelhed er den store fordel ved disse køkkener.

De er billige, nemme at bruge, og selve brændstoffet er let at håndtere. Sprit kan købes mange steder. Hvis det er koldt udenfor, kan du købe et lille tilsætningsstof, der gør det muligt at bruge køkkenet selv ved mange minusgrader.

En anden fordel er, at selve alkoholbrænderen normalt har en lavere vægt end andre udendørs køkkener.

Den største ulempe er et lavt energiindhold. Det tager simpelthen længere tid at opvarme mad og vand med et spritkøkken sammenlignet med andre campingkøkkener. Konsekvensen er, at du muligvis skal have en hel del brændstof med dig.

Gas

Gas er også en populær mulighed blandt mange campister og naturforskere. Når du køber et Trangia-køkken, kan du ofte vælge dette som en mulighed. Der er også mange andre producenter, for eksempel Primus.

Den store fordel ved et gaskomfur er, at tilberedningstiden er betydeligt kortere end et spritkøkken. Derudover er det normalt muligt at indstille flammens styrke, hvilket giver dig mulighed for at justere temperaturen efter behov. Gas er desuden let at bære.

Den største ulempe ved gasbrændere er, at de fungerer dårligt i koldt vejr. Hvis det er mange minusgrader, har du brug for en speciel gasblanding for at kunne lave mad udenfor. Hvis det er lidt under -20 grader celsius, er der intet gaskøkken, der fungerer overhovedet.

Det kan også være en udfordring at vide, hvor meget gas der er tilbage i containeren. For at finde ud af det skal du bruge en skala og foretage en beregning.

Multifuel

Multifuel køkkener er ret usædvanlige blandt “almindelige” udendørs mennesker. De er så meget mere populære blandt opdagelsesrejsende, i ekspeditioner og i prepping.

Stormkøkken af ​​typen multi-brændstof fungerer sammen med flere forskellige brændstoffer. Generelt understøttes følgende brændstoftyper:

  • Benzin
  • Foto
  • Luftfartsbrændstof
  • Diesel

Nogle gange kan multifuel-brændere også bruge gas.

Fordi disse udekøkkener kan bruge så mange brændstoffer, giver de dig stor fleksibilitet. Næsten overalt i verden kan du finde benzin, diesel eller petroleum.

En anden fordel er, at disse køkkener arbejder i store højder og i ekstrem kulde.

Ulemperne er, at de er lidt mere besværlige at antænde, fordi du først skal opbygge et tryk i brændstoftanken. Det kan også være nødvendigt at forvarme brænderen.

Selve brændstoffet er mere brandfarligt end alkohol, og det er derfor nødvendigt med ekstra omhu. Derudover er køkkener med flere brændstof dyrere at købe end andre alternativer.

Fast brændstof

Fast brændsel er ret ualmindeligt i stormkøkkener, men de bliver mere almindelige. Disse arbejder ved hjælp af for eksempel ethanol i geléform, pinde og kviste eller træ. For eksempel. de populære Bushcraft Essentials hører til denne kategori.

Fordelen er, at du kan finde brændstof overalt. I skoven er der pinde og kegler, som du kan bruge til at tænde ild. Du behøver ikke at have alkohol, benzin eller gas med dig.

Det er et miljøvenligt alternativ og giver den fordel, at du har lyst til “en med naturen”.

Ulempen er, at det bliver lidt mere kompliceret at lave mad. Det er meget lettere at tænde en gasflamme eller en spritbrænder end at starte en ild med ting, du finder i naturen.

Hvilket stormkøkken er bedst?

Når du beslutter dig for, hvilket stormkøkken du vil købe, foreslår vi, at du starter med at beslutte, hvilket brændstof du vil bruge.

Hvis du kun laver mad fra tid til anden og har masser af tid på dig, er et sprit køkken ofte både det bedste og det billigste. Trangia er det mest almindelige køkken i denne kategori.

Hvis du vil lave mad ofte og ikke vil vente så længe på, at maden er klar, skal du vælge et gaskøkken. Her kan du vælge mellem Primus, Trangia, Optimus, MSR og mange andre producenter.

Hvis du ved, at du bliver nødt til at bruge dit udekøkken i ekstrem kulde eller i høje højder, er et køkken med flere brændstof meget bedre. Det er også godt, hvis du forbereder dig og vil være sikker på altid at have adgang til brændstof. Gode ​​producenter er MSR, Trangia og Optimus.

Fast brændstof så? Ja, et brændeovnkøkken er en sjov mulighed, hvis du vil være naturlig og have masser af tid. Derefter kan du f.eks. vælge Bushcraft Essentials, Biolite eller Primus. Der er også et køkken med ethanolgel eller terning, for eksempel fra Esbit.

Så hvad der bedst afhænger af, hvordan dine prioriteter ser ud! Derefter kan du se på prisen og hvilket omdømme producenten har. Alle de mærker, vi nævnte i denne artikel, har en lang tradition og værdsættes på markedet.

Held og lykke med valget!

Scroll til toppen